Дечаци и девојичице из Осечине, али и група од педесеторо деце из суседне Пецке, од 18. до 20. августа, на отвореном фудбалском терену у Осечини, учили су о основама фудбала, али и основама понашања у саобраћају.

open-funОко 200 малишана узраста од 5 до 11 година, кроз посебно осмишљене игре са лоптом, на 12 „станица“ за различите игре и уз помоћ 12 тренера и 12 асистената, учествовало је у „Отвореној забавној школи фудбала“ . Ова манифестација се одржава већ десети пут са циљем да зближи сву децу без обзира на њихове социјалне могућности, верске и националне  различитости.

„Веома је важно то што су укључена сва деца, без обзира на било какаве различитости, а нарочито без обзира на то да ли су сви талентовани за спорт. Кроз дружење и игру се овај пут у Осечини окупило чак 211 деце, а интересантно је да скоро половину чине девојичице, а морам да приметим да их има изузетно талентованих за фудбал. Поред полигона који су усмерени на учење о основама фудбала, један полигон био је резервисан за сусрет малишана са полицијом и учење о понашанју деце у саобрачају, али и спортског понашања на стадиону“ , истиче проф. др Драган Перишић, лидер „Отворене забавне школе“ и додаје да је школа трајала три дана, а да ће један дан у септембру бити посвећен само деци из Пецке која ће у свом месту одржати школицу фудбала.

Осечину је пре два дана посетио и г. Рајан Роуландс, саветник за односе са јавношћу Амбасаде Сједињених Америчких Држава. Посебно се осврнуо на важност оваквих манифестација у којима се кроз дружење деца приближавају спорту и постају здрави људи, али и на то да ова варошица Западне Србије има идеалне услове за бављење спортом.

„Тражимо милионити осмех“ слоган је овогодишње манифестације, а милионито дете које је учило основе фудбала можда се осмехнуло баш у Осечини која и следеће године наставља са „Отвореном забавном школом фудбала“ на опште задовољство и деце, али и родитеља.

Подсећамо да је спортски пројекат „Отворена забавна школа фудбала“ организован од стране данске невладине организације CCPA (Cross Cultures Project Association), у сарадњи са UEFA. Реч је о химанитарном пројекту који користи забавне игре и педагошки „FunFootball“ концепт као алат за успостављање процеса демократије мира и стабилности.