Екипа Фоке из Крагујевца тријумфовала је на првом Међународном кошаркашком турниру „Осечански победник”, који је одржан од 16. до 18. јануара. У финалу тим Богољуба – Боција Ђурића, некадашњег кошаркаша Босне и Радничког, савладала је пионире београдског Партизана са 48:42 и заслужено освојили победнички пехар.

Турнир је отворио Небојша Стефановић, председник Скупштине Србије и Одбора за права деце, који се првенствено обратио младим кошаркашима:

– Спорт подразумева велики рад, затим борбу за остваривање што бољих резултата, као и поштовање свих учесника у међусобном надметању, и то не само саиграча него и такмичара из противничког тима. Спорт је и универзални језик који спаја младе и све народе. На спортском терену, као и у животу, увек се трудите да дате све од себе, свој максимум, а у том случају неће изостати жељени успеси – поручио је Стефановић.

За најбољег играча турнира тренери си прогласили Бранислава Сужњева, плејмејкера из Партизана. Најефикаснији на тродневној смотри кошаркашких нада био је капитен Фоке Никша Зиндовић.

– Одушевљен сам пријемом у Осечини, понашањем учесника и фантастичним функционисањем свих турнирских сегмената. Надам се да смо заслужили позив да идуће године бранимо трофеј – изјавио је тренер Крагујевчана Ђурић.

Примедби није било ни од стране другог финалисте, који су са екипом Фоке три дана били смештени у средњошколском интернату, који се налази у саставу Спортског центра Осечина.

– Честитам Крагујевчанима на заслуженом тријумфу, домаћинима на феноменалној организацији читавог турнира, а мојим играчима на великом залагању – рекао је Марко Станковић, млади тренер пионира Партизана.

Треће место освојио је Студент из Ваљева, у чијим редовима су се истакли Теофиловић и Милутиновић. Ваљевци су победили Котора, забележивши, и то тек после продужетка, победу од 66:60 (55:55). Код гостију из Црне Горе, који су били на осмодневним припремама у СЦ Осечина, сјајну партију пружио је Матија Бранковић.

Пето место припало је Металцу из Ваљева, који је предвођен разиграним Бојаном Богдановићем, у драматичном мечу надвисио Осечину са 41:39. Разлога за задовољство имају и домаћини, с обзиром да су из екипе младог тренера Владимира Радивојевића овом приликом раскошан таленат најавили Николић, Тешановић, Урошевић, Петровић…

– Хвала домаћинима за ово лепо и корисно спортско дружење, а посебно за изузетно гостопримство које су нам указали у објектима СЦ Осечина где смо имали идеалне услове за спортске припреме и код својих домова током осмодневног боравка у овом лепом месту и околини. Потрудићемо се да на летњем школском распусту нашим новим пријатељима узвратимо истом мером – истакао је Момчило Кнежевић, тренер екипе Котора.

Другог дана турнира занимљиво предавање за учесника турнира одржао је Владимир Копривица, професор Факлултета за физичку културу у Београду, кога су 2012. године студенти изабрали за најбољег универзитетског професора у Србији.

У групној фази два пута продужеци

Прва група: Осечина – Студент 50:46 (у регуларном току 41:41), Студент – Партизан 44:43 и Осечина – Партизан 30:43.

Друга група: Фока – Котор 60:50, Котор – Металац 64:53 ( у регуларном току) 49:49, Металац – Фока 38:57.